Rust is het uitgangspunt. Vertrouwen de basis. Plezier, voldoening en effectiviteit het waardevolle gevolg.

Wat is Tijdsurfen?

Tijd is meer dan de klok die tikt. Tijd is veel meer. Tijd stroomt, soms langzaam, soms snel. Tijd is het moment grijpen als het zich aandient. De oude Grieken hadden twee goden voor deze verschillende soorten tijd. Chronos hoorde bij de kloktijd en de chronologische tijd, die we waarnemen. Zijn jongste en meest rebelse kleinzoon was Kairos, de god van de tijd die je voelt, van focus en van de juiste timing om iets te doen: “Kairos bij zijn staart grijpen” als hij langs komt. Chronos is onmisbaar om onze maatschappij te laten functioneren. Maar de kloktijd kan ook dwingen en beknellen. Om gezond en effectief te leven en werken kunnen we niet zonder Kairos.

Tijdsurfen brengt alle aspecten van tijd samen. Het laat je omgaan met de tijd en je taken vanuit een gevoel van rust en evenwicht. Met aandacht en zonder ongezonde stress.

De methode Tijdsurfen is ontwikkeld door Paul Loomans, zenmonnik en trainer en kent zeven aanwijzingen. Deze aanwijzingen helpen je, als stress of drukte zich voelbaar maken, je balans en rust te (her)vinden:

  1. Doe één ding tegelijk en maak het af – Rond wat je doet af voordat je overstapt naar iets anders
  2. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling – Door het begin te markeren, kun je je overgeven aan wat je doet
  3. Schep witjes tussen je activiteiten – Een witje is iets doen waarbij je niet hoeft na te denken. Wissel aandacht en concentratie af met het loslaten van focus
  4. Geef volle aandacht aan aankloppers – En verwijder ruis uit je omgeving. Schep een relatie met alles wat je wilt gaan doen – Stel je levendig voor wat je in de toekomst wilt gaan doen
  5. Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen – Knagende ratten zijn taken die je voor je uitschuift. Door ze te verkennen en je ermee vertrouwd te maken maak je er witte schapen van. Een wit schaap loopt volgzaam achter de herder aan en houdt deze niet uit de slaap
  6. Observeer achtergrondprogramma’s – Dit zijn malende gedachten omdat je je zorgen maakt of gekwetst voelt. Benoem en voel de emotie, zodat deze tot rust komt
  7. Kies spontaan wat je gaat doen – Je intuïtie is de beste planner die je hebt. Als je haar vertrouwt, geeft dat je een voortdurend kalme basis.

Wat kan Tijdsurfen voor jou doen?

Tijdsurfen gaat verder dan timemanagement. Het laat je tijd ervaren als iets waarvan je kunt genieten in plaats van iets waarvan er steeds te weinig is.

Met Tijdsurfen verdeel je je energie goed over een dag en tussen korte en langere termijn taken die je te doen hebt. Maar ook tussen jezelf en de mensen om je heen. Dit maakt je effectiever en geeft je een prettige balans tussen werk en privé.

De zeven aanwijzingen bieden een wetenschappelijk onderbouwd alternatief voor niet helpende gedragspatronen.

Tijdsurfen maakt je bewust van de enorme capaciteit van het onbewuste deel van je hersenen en hoe je die capaciteit kunt benutten.

Bij Tijdsurfen gebruik je je intuïtie als planner. Die kan daarbij met veel meer aspecten rekening houden dan je verstand kan. Niet alleen met wat gepland staat in je agenda, maar ook met jouw geestelijke en lichamelijke fitheid en de energie van de mensen om je heen. Je intuïtie laat je bezig met ‘zin’ en beweegt soepel mee met wat zich onverwacht tussendoor aandient of meer tijd vraagt.